Mała czarna, zawsze na czasie - poprawia nastrój, wydajność, pobudza

Rośliny kawowca, popularne były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Ich owoce pozyskiwano wtedy ze stanowisk naturalnych. Niełatwo dzisiaj rozstrzygnąć, w jaki sposób kawa zawędrowała do kraju. Czy dotarła do nas drogą morską z Holandii, czy drogą lądową z Turcji.


ziarna kawy
Opracowanie: Andreas Poike
Na podstawie: http://www.flickr.com
Wiadomo tylko, że pojawiła się z końcem XVII wieku. Duża większość z nas, nie wyobraża sobie początku dnia albo leniwego popołudnia, bez jej filiżanki. I mimo, że kojarzymy ją tradycyjnie z Włochami, którzy narzucili większość określeń naszym ulubionym kawowym mieszankom - latte, cappuccino, machiatto, to jednak najwięcej naparu z kawy na świecie wypijają Skandynawowie. Tymczasem, kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, wywodzi się z Etiopii.

Zobacz również -

Uaktywnia, poprawia metabolizm i podnosi efektywność myślenia. A ponadto zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, ponoszących odpowiedzialność m.in. za starzenie się organizmu. Dzisiaj spożywanie napoju z ziaren kawowca odgrywa wielką rolę w życiu towarzyskim. Jak mawiają kawowi eksperci , obok powszechnie znanego oddziaływania kofeiny, zasadniczego składnika tego napoju, który wzmaga czynności serca, podwyższa ciśnienie krwi, działa przeciwsennie, ma jeszcze jedną ważną cechę - zdolność rozluźniania języków. Co przy kawiarnianym stoliku jest niezwykle istotne. Wysokiej jakości kawa ziarnista sklep internetowy ma pełny asortyment. W asortymencie sklepów odnaleźć możemy m.in. kawy ziarniste naturalne, należące do gatunku Arabica, przyjmowane za najlepsze na świecie, jak również kawy (przeniesiony tutaj) smakowe czy kawy rozpuszczalne.

latte
Opracowanie: Baileys
Na podstawie: Baileys
O najlepszej jakości kawy świadczy jej bukiet. Kawa ziarnista Arabica, wywodzi się z lasów deszczowych etiopskiej prowincji Kaffa w górach Jemenu. W górach Jemenu, od kilku tysięcy lat, po dzień dzisiejszy rośnie dziki gatunek krzewu Arabica. Na większych wysokościach owoce krzewu kawowca dojrzewają dłużej, ale osiągają za to bogatszy, bardziej złożony smak i zapach. Arabica zawiera najmniej kofeiny spośród wszystkich uprawianych przez człowieka gatunków kawy. Popijając kawę, parzoną na różne sposoby przez bardzo oryginalne urządzenia, pamiętajmy, że każda używka w nadwyżce może źle oddziaływać na nasze zdrowie. Obyśmy tylko nie starali się pobijać rekordu Balzaka, który pisząc swoje powieści, potrafił wypić w ciągu jednej nocy do 40 filiżanek naparu z kawy.
18-06-22 11:38
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.