Jak możemy zrobić domowe lizaki?

Woda, cukier, oraz ulubione dodatki starczą, aby zrobić domowe lizaczki i oczarować wszystkich dobrze znanym smakiem. Nieomal wszystkie dzieci lubią łakocie. Słodycze ze sklepowej półki są jednak niezdrowe, bo mieszczą wiele konserwantów jak też sztucznych barwników.


Ażeby ustrzec latorośle przed niezdrową żywnością, a zarazem zadowolić ich podniebienia warto samemu zrobić domowe lizaczki. Dzieci na pewno będą urzeczone, a i nie jeden pełnoletni domownik skusi się na cokolwiek słodyczy.

lizak w papierku
Opracowanie: jencu
Na podstawie: http://www.flickr.com
Bardzo łatwym sposobem na to, by przygotować domowe lizaczki jest podgrzanie 200 gram cukru w małym garnku. Kiedy cukier się roztopi, należy poczekać aż zmieni się w karmel o złoto-brązowej barwie i gęstej konsystencji. Na blasze powinno się położyć papier do pieczenia. Nieco przestudzony karmel nakładać łyżką na blachę tworząc lizaki. W niezastygniętą jeszcze masę, powtykać patyczki do lizaków. Następnie odstawić, żeby mogły stwardnieć. Masę można przelać również do foremek na ciasteczka, żeby lizaczki zyskały ładny układ.

Trochę inny przepis jest opcją dla tych, którzy marzą o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizakach. Starczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody jak też 60 mililitrów soku malinowego lub porzeczkowego. W miejsce syropu z marketu, można użyć też osobiście przyrządzonego z cukru, malin oraz wody, jest to jednak bardziej pracochłonne. Składniki trzeba umieścić w garnku po czym zagotować. Pozostawić na ogniu przez blisko piętnaście minut (temperatura powinna wynosić mniej więcej 140 stopni).

Jeżeli chcesz poznać coś naprawdę niezwykłego? Nie ma najmniejszego kłopotu - spójrz na to (http://e-hunter.pl/kamizelka-odblaskowa-dla-psa-hunter) a satysfakcja będzie gwarantowane.

Gorącą masę można przelać podobnie jak we wcześniejszym przepisie na papier do pieczenia i wbić patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj .

Nie masz ochoty przerwać czytania ciekawego tematu na jednym poście? W takim razie zachęcamy do następnych - kliknij w źródło ostracyzm i przejdź na analogiczną witrynę.

/J]

Gdy przychodzą upały, każdy szuka błogiego ochłodzenia. Żeby samemu przygotować domowe lizaczki lodowe, wystarczy przygotować tylko kilka składników. Najbardziej orzeźwiające, to lizaczki wodne. Należy zaopatrzyć się w cytrynę, wodę oraz cukier, żeby zrobić lemoniadę. Proporcje zależą od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek i wstawić do zamrażarki. Kiedy zaczną ścinać się, starczy wbić patyczki do lizaków i poczekać aż całkiem się zamrożą. Inna metoda to zamrażanie syropu rozrzedzonego niedużą ilością wody.
19-05-28 07:06
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.