Przemysł rolniczy to z pewnością jeden z najważniejszych działów naszej gospodarki. Jego najważniejszym zadaniem jest dostarczanie płodów rolnych jak roślin uprawnych lub zwierząt hodowlanych. Do najczęściej uprawianych roślin w naszym kraju możemy zaliczyć kukurydzę czy pszenicę. Co interesujące, najlepiej wszystkim znane żyto to tak naprawdę znikomy odsetek uprawianych w naszym kraju zbóż.

Opracowanie: Centrum Naturhouse
Na podstawie: Centrum Naturhouse
Jak wiadomo uprawa zboża nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać. Gdy wziąć pod uwagę różnego rodzaju czynniki, przykładowo za duża ilość promieni słonecznych albo deszczu, to będzie widoczne, jak
zbiory są w stanie w szybki sposób ulec zniszczeniu. Podobnie jest, gdy w niewłaściwym okresie rozwoju roślin nastają
upały, zaś w czasie zbiorów pojawiają się spore ulewy. Wszystko to powoduje, iż w niektórych latach waga zebranego zboża przez rolników jest dosyć niska, zaś to, jak wiele zostanie go wykorzystane w wyprodukowania podstawowych artykułów, jakimi są
mąka, kasza albo oleje, zależy również od tego, czy zboże jakiś czas po zebraniu nie zostanie zaatakowane przez szkodniki -
wejdź na naszą stronę.
Bardzo istotne jest w związku z tym, żeby właściwie je przechowywać. Zboża są bardzo podatne na różne zanieczyszczenia mikrobiologiczne, a także pojawianie się różnych szkodników. Szkodniki, jakie żywią się ziarnami zbóż nie jedynie zmniejszają jego ilość, lecz również i jego jakość. W takiej sytuacji dobre będzie gazowanie zboża. Gazowanie w żaden sposób nie zmienia składu zboża. To jak smakuje, oraz kolor jest identyczny, jak przed tym
zabiegiem. Wszystko to jest spowodowane tym, iż ilości użytego składnika wykorzystywane przy gazowaniu zboża, o ile są trujące dla szkodników, to w tym stężeniu nie wpływają na rośliny.