W jaki sposób wyekwipować sklep spożywczy - praktyczne rady

O wyposażeniu marketu musimy począć myśleć już w trakcie planowania budowy. Etap akceptacji planu budynku pod sklep musi być oparty na wizji rozlokowania poszczególnych pawilonów, starannie opracowanym sposobie przemieszczania się przyszłych nabywców w taki sposób, żeby mogli czuć się swobodnie, natomiast rozkład towarów był czytelny i przyjazny w czasie dokonywania sprawunków. Często projektanci budowli nie mają zadowalającej wiedzy bądź doświadczenia odnośnie wymiarów poszczególnych sprzętów na sklepie, dlatego spotykamy się od czasu do czasu z trudnymi sytuacjami, które byłyby możliwe do uniknięcia.

przeczytaj więcej na stronie internetowej
Opracowanie: Phillip Pessar
Na podstawie: http://www.flickr.com
Najczęstsze z nich to: zbyt małe otwory drzwiowe nie pozwalają na wniesienie wysokich czy obszernych urządzeń, w ten sposób ograniczają dobór bądź powodują ponadplanowe koszty powiązane z rozebraniem sprzętu i jego powtórnym składaniem na sklepie.

Nie czekaj - jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, to zachęcamy Cię do wejścia do serwisu twórcy, by przeczytać kolejne niezwykłe szczegóły.



Dobór ekwipunku. W punkcie tym skoncentruję się na najważniejszych elementach wyposażenia marketu spożywczego, będą to meble chłodnicze oraz regały suche (odwiedź polecaną stronę www). W przypadku tych ostatnich sprawa jest niewiele skomplikowana. Kiedy już państwo zadecydują o wielkościach, liczbie półek, oczekiwaniach co do solidności półek, najważniejszą sprawą w tym wypadku jest cena zakupu, łatwość dokupienia elementów itp. Kupując używane trzeba być pewnym źródła i jakości regeneracji, w przeciwnym wypadku poczynione oszczędności prędko mogą zamienić się w dodatkowe koszty. W przypadku funkcjonowania marketu z artykułami spożywczymi meble chłodnicze to najważniejszy obszar kosztów.

Chłodnia
Opracowanie: Steve Snodgrass
Na podstawie: http://www.flickr.com
Czy producent ma znaczenie? Rzecz jasna że tak. Możliwości stosowania współczesnej technologii wykonania, przesądza o jakości urządzeń, zatem ich energooszczędności i niezawodności działania. To natomiast przesądza o wydatkach bądź oszczędnościach w trakcie ich eksploatacji. Różnice w szerokiej gamie sprzętów decydują później o funkcjonalności i kosztach ich pracy. Generalnie meble chłodnicze dzielimy na aparaty zasilane własnymi agregatami wbudowanymi w konstrukcję przyrządu, ewentualnie drugi rodzaj to urządzenia zasilane zewnętrznymi agregatami lokowanymi często na zewnątrz sklepu.

Inne rozróżnienie urządzeń tyczy się ich funkcjonalności. Drzwi chłodnicze mogą posiadać uchylną szybę przednią, z komorą przechowalniczą pod spodem, lub bez.
19-01-09 07:21
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.