Zepsuta chłodnia – czy naprawienie jest chociaż możliwe do zrobienia?

Do właściwego przetrzymywania żywności służą najróżniejsze chłodnie, lady chłodnicze a także lodówki. Jak jak inne rodzaje urządzeń, również i chłodnie mogą ulec awarii. Co w takiej sytuacji możemy zrobić? Artykuły spożywcze wymagają przechowywania nie tylko w odpowiednich warunkach, ale również we właściwych temperaturach. Przechowywanie to staje się łatwiejsze dzięki chłodniom.


chłodnie
Opracowanie: Ben Schumin
Na podstawie: http://www.flickr.com
Są one przydatne nie tylko w sklepach, ale również w zakładach, które zajmują się produkcją żywności. Na rynku działa aktualnie ogromna liczba firm, które zajmują się projektowaniem i budową chłodni. W ramach swojej działalności firmy te świadczą także usługi takie, jak naprawa chłodni. Prowadzona naprawa chłodni (naprawa chłodni i mrożni) jest zadaniem, w którym liczy się głównie czas. Im szybciej chłodnia zostanie naprawiona, tym mniej prawdopodobne, że przechowywana w niej żywność ulegnie zepsuciu. Dla przedsiębiorstwa produkującego żywność opóźnienia w trakcie chłodni związane są z wielkimi stratami. Im na naprawę chłodni przedsiębiorstwo będzie dłużej oczekiwać, im ta naprawa będzie bardziej przeciągała się w czasie, tym bardziej prawdopodobne, że niektóra żywność zepsuje się i trzeba będzie ją wyrzucić. Z tego powodu tak ogromne znaczenie czas oczekiwania na przeprowadzenie naprawy, ale także jakość jej wykonania. Każdy, kto zaciekawiony jest naprawą chłodni, może wpisać w wyszukiwarce frazę „naprawa chłodni Warszawa”. Chłodnia jest pomieszczeniem o dość niewielkiej temperaturze. Zazwyczaj panuje w niej temperatura oscylująca wokół zera stopni Celsjusza. W przypadku tych urządzeń można wyróżnić dwa elementarne rodzaje: chłodnie (ekurtyny.pl/pol_m_Kurtyny-PCV-wg-zastosowania_Kurtyny-do-chlodni-158.html) stacjonarne oraz chłodnie, które stosowane są do transportu żywności. Te ostatnie to doczepiane naczepy bądź kontenery.


Bez wątpienia chociaż raz mieliśmy okazję taki samochód-chłodnię spotkać na naszych drogach. Niezależnie od tego, czy stykamy się z chłodnią o charakterze stacjonarnym czy też z samochodem-chłodnią, łączy je jedno: materiał, z którego zostały wykonane. Chłodnia musi być zrobiona z materiału, który bardzo źle przewodzi ciepło. Właśnie dlatego do budowy chłodni na ogół wykorzystywany jest poliuretan bądź styropian. Wskazane materiały są bardzo dobrymi izolatorami ciepła. W środku chłodni znajduje się chłodnica, która ochładza w niej powietrze. Sprawia to, że w chłodni stale utrzymywana jest odpowiednio niska temperatura.
18-07-09 07:14
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.